Corectarea erorilor din bilant-proiect MFinante din 01.04.2016

Pe site-ul Ministerului de Finante a fost publicat un nou proiect pentru aprobarea Procedurii de corectare a erorilor cuprinse în situațiile financiare anuale și raportările contabile anuale depuse de operatorii economici și persoanele juridice fără scop patrimonial.

Conform prevederilor art. 36.1 și art. 36.2 din legea contabilitatii, se interzice depunerea la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice a mai multor seturi de situaţii financiare anuale pentru acelaşi exerciţiu financiar.
Erorile constatate după depunerea situaţiilor financiare anuale se corectează la data constatării lor, potrivit reglementărilor contabile aplicabile.
Potrivit referatului de aprobare, la depunerea situațiilor financiare anuale/raportărilor contabile anuale s-au constatat erori determinate de completarea eronată a:
a) denumirii entității raportoare;
b) activității CAEN (denumire clasă CAEN și/sau cod CAEN);
c) formei de proprietate;
d) numărului de salariați și/sau a altor indicatori raportați prin formularul „Date informative”.
De asemenea, s-au constatat erori și în următoarele situații determinate de:
a) transmiterea electronică de situații financiare anuale/raportări contabile anuale în loc de declarație de inactivitate, precum și transmiterea electronică a declarației de inactivitate în loc de situații financiare anuale/raportări contabile anuale;
b) transmiterea electronică de situații financiare anuale/raportări contabile anuale folosind un format de raportare cuprins în programul de asistență, diferit de cel corespunzător tipului de entitate sau netransmiterea electronică a tuturor documentelor prevăzute de lege (raportul
administratorilor, declarația pe proprie răspundere, raportul auditorului statutar etc.).

Prin acest proiect de ordin se reglementează modalitatea de corectare a erorilor constatate.

Astfel, în cazul corectării unor erori, ulterior depunerii situațiilor financiare anuale/raportărilor contabile anuale, operatorii economici și persoanele juridice fără scop patrimonial pot depune numai la registratura unităţilor teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice un alt set de situații
financiare anuale şi documentele cerute de lege, respectiv raportări contabile anuale, după caz, care vor cuprinde informații corectate.
Se precizează că raportările corectate sunt însoțite de o declarație pe proprie răspundere a administratorului, din care să rezulte că documentele respective au fost retransmise ca urmare a corectării erorilor constatate, precum și faptul că acestea reflectă realitatea entității raportoare. În aceste condiții, operatorii economici și persoanele juridice fără scop patrimonial poartă întreaga răspundere pentru situațiile financiare anuale/raportările contabile anuale redepuse ca urmare a corectării de erori.

Proiectul poate fi consultat aici.

Articole similare